miércoles, 10 de noviembre de 2010

1.3. Els lòbuls cerebrals


Els lòbuls
El cervell té una forma ovoide i és partit, per la cissura interhemisfèrica, en dues meitats simètriques, els hemisferis. La superfície externa de cada hermisferi és dividida per una sèrie de solcs profuns (cissures interlobars) en quatre seccions anomenades lòbuls.
Un lòbul és una part de l'escorça cerebral que subdivideix el cervell segons la seva funció. Els lòbuls  porten el nom de l'os cranial amb el qual entren en contacte: lòbul frontal, amb l’os frontal; lòbuls parietals, amb els ossos aprietals, lòbul occipital, amb l’os occipital i lòbuls temporals, amb els ossos temporals.

Visió externa del cervell

·      El lòbul frontal: Està limitat per les cissures de Silvio, de Rolando i la cissura subfrontal.En la seva escorça es coordinen els moviments, el raonament i les emocions. En aquesta part del nostre cervell es defineix la nostra intel ligència i personalitat.Tambè es troba una espècie de rellotge que ens ajuda a mantenir-nos en el present. Però aquí també hi ha un recinte que ens ajuda a avaluar correctament situacions momentànies a través d'experiències passades. el sincipucio basal. El sincipucio fa possible que les experiències anteriors es disposen en ordre cronològic.

·      Els lòbuls temporals:està delimitat per la cissura de Silvio i es localitza en una posició lateral. Intervenen en la memòria com el reconeixement de cares, l'audició i el llenguatge i sembla que també en el desenvolupament d'algunes sensacions com la por, els zel, l'enuig plaer o la ira.

·      Els lòbuls parietals: està delimitat per davant per la cissura de Rolando, per sota per la cissura de Silvio i per darrere per la cissura occipital, per dins, pel solc subparietal. Abasten l'escorça sensitiva, és a dir, la dels sentits. S'hi localitzen les terminacions dels centres de l'oïda, l'olfacte, el tacte i el gust i es tracta de la zona cerebral que se suposa encarregada especialment de rebre les sensacions de tacte, calor, fred, pressió i dolor. i coordinar el balanç.


·      El lòbul occipital: està limitat per les cissures perpendicular externa i interna. Se situa darrere del clatell i són els encarregats de processar les imatges, o sigui, són el centre del nostre sistema visual de la percepció.
            Visió lateral dels lòbuls cerebrals

No hay comentarios:

Publicar un comentario